Ha airbnb-d van, akkor is fontos, hogy nyugodtan alhass

Szabályok, teendők, adminisztráció

A turisztikai célú, rövidtávú lakáskiadás nem ingatlan bérbeadásnak, hanem szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ezért erre a tevékenységre az ingatlan bérbeadáshoz képest eltérő előírások érvényesülnek, mind a tevékenység folytatásának feltételeit, mind az adózást illetően.

2018. január 1-től még kedvezőbb adózási feltételekkel lehet rövidtávra lakást kiadni, ami jó hír, de még mindig számos teendő előzi meg egy szálláshely elindítását és a kiadás sok adminisztrációval jár. Az ügyfeleinknek segítünk mindezekben, ezért nem volt nehéz összeállítani egy gyors áttekintést a szabályokról, feladatokról. Mindenekelőtt regisztrálni kell a szálláshelyet az önkormányzatnál, amivel a lakás célú használatot hivatalosan is módosítjuk üzletszerű, egyéb szálláshely szolgáltatás tevékenységre. Ezzel párhuzamosan, adószámot kell igényelni a tevékenységre a NAV-nál, az önkormányzatnál be kell jelentkezni az idegenforgalmi adó körbe és az építményadó körbe. Az egyéb szálláshely tevékenységre az engedélyt megkapni nem egyszerű, ugyanis a procedúra önkormányzattól, kerülettől függ. A VII. kerületben például a társasház szervezeti és működési szabályzatához kötötték, az V. kerületben pedig a társasházi közgyűlés kifejezett jóváhagyására van szükség külön-külön minden lakás esetében.

A magánszemély tulajdonos a személyi jövedelemadó tekintetében háromféle adózás közül választhat: tételes átalányadózást, 10%-os költséghányad alkalmazását, vagy tételes költségelszámolást.

Ha az ingatlant a tulajdonos üzemelteti, akkor szobánkénti átalányadózásra jogosult, amelynek összege 38.400 forint évente. 2018. január 1-től bevezetett változás, hogy a tulajdonos üzemeltető nem csak egy lakásnál alkalmazhatja az átalány adót, hanem 3 lakásnál. Az átalányadósok számára 2017-től megszűnt az EHO fizetési kötelezettség, viszont a költségelszámolóknak 22% az adó mértéke. Fontos tudni, hogy az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység áfa kötelesnek minősül, az adó mértéke 18%, de magánszemélyek éves 8 millió forint bevétel alatt alanyi mentességet választhatnak.

Ha a bérlő üzemelteti a lakást, ő nem jogosult erre az átalányadózásra, viszont tételes költségelszámolás, vagy 10%-os költséghányaddal történő elszámolás szerint történő adózást választhat.

A vendégekről vendégkönyvet (un. szigorú számadású bizonylat), illetve folyamatos nyilvántartást kell vezetni. Pénztárgép használata kötelező, illetve annak hiányában, minden vendégnek számlát kell adni a szállásdíjról. A területileg illetékes önkormányzat rendeletben szabályozza, a vendégkönyv vezetésének feltételeit, beszerzését, hitelesítésének módját, valamint a teendőket arra vonatkozóan, ha az üzemeltető elektronikusan vezeti, vagy ha betelik, illetve ha az üzemeltető beszünteti a tevékenységét.

Kötelező vezetni a tárgyieszköz nyilvántartást, amelynek tartalmaznia kell a tárgyi eszköz megnevezését, a gyártásra és üzembehelyezésre vonatkozó adatokat, valamint az értékcsökkenési leírással kapcsolatos információkat.

Azok, akik nemzetközi közösségi portálokon hirdetik a szálláshelyeiket, kötelesek közösségi adószámot igényelni, és havonta közösségi összesítő nyilatkozatot készíteni, valamint benyújtani.

A szállásadóknak a vendégektől be kell szedniük és az önkormányzatnak be kell fizetniük az idegenforgalmi adót, ami önkormányzattól függően személyenként és vendégéjszakánként 300 forintot, vagy az adóalap 4%-a.

Mindez nem szabad, hogy eltántorítson senkit a rövidtávú lakáskiadástól, mert több lakás esetében a befektetett plusz munka bőven megtérül. Ugyanakkor fontos tisztában lenni a részletekkel, és megtalálni a megfelelő megoldást az ingatlan szabálykövető üzemeltetésére.

Kapcsolatfelvétel

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérdésed van, vagy ránk szeretnéd bízni lakásod kiadását, vedd fel velünk a kapcsolatot!