Kiadnád a lakásodat? Felkészítünk, mutatjuk a buktatókat!

A lakás kiadásakor – akár rövid, akár hosszú távra adja ki az ember – két szereplő nehezítheti meg a tulajdonos életét: a vendég, aki élvezi, használja, valamint a saját lakása, ahol valami letörik, csöpög, kilazul, beázik, eldugul.

A vendég azért jön, hogy pihenjen, jól érezze magát, elengedje a napi stresszt, éppen ezért lazábban áll utazáskor az élet dolgaihoz, mint a normál hétköznapokban. Ebből több dolog is következik: egyrészt elveszti az önállóságának egy részét és ezért mindent szeret megkérdezni: hol kell felkapcsolni a villanyt, hogy nyílik az ablak, melyik kulcs nyitja a kaput, miért nem működik a széf. De kérdez a várossal, a környékkel, az országgal kapcsolatban is, sőt szereti, ha a vendéglátója programot, éttermet, látványosságot is ajánl neki. Sokszor találkozunk meglepő kérdésekkel is, mint például a közbiztonság, vagy az ország politikai berendezkedése. Aki tehát lakást ad ki, az készüljön fel vendégeire kitartással, válaszokkal, nyelvtudással.

Az önállóság elvesztésének másik csalhatatlan jele, hogy azokat a tárgyakat, amiket a hétköznapokban az otthonában tökéletesen használ, a bérelt lakásban könnyedén elrontja. Persze olykor az is okozhatja ezt, hogy esetleg nem látott még ilyet, vagy csak szimplán fáradt és dekoncentrált. De a következményeken, amikkel a tulajdonos szembesül mindez nem változtat: elromlott hajszárító, távirányító, elveszett kulcsok, elfelejtett kapukód. Ilyen helyzetekben pedig a vendég első reakciója rendszerint nem az, hogy gondolkodik, vagy megoldást keres, hanem az, hogy telefonál és kérdez, és kér, néha követel.

Az elrontott és elromlott használati eszközöket, berendezési tárgyakat, infrastruktúrát meg kell javítani, még pedig azonnal, hiszen a vendég továbbra is élvezni szeretné a lakást, vagy ha épp kiköltözik, akkor jön a következő látogató. Tudjuk, hogy ez lehetetlen, hiszen még egy dolognak a megjavításával is ok idő és pénz megy el, hát még, ha több dologról van szó, és rövid határidővel kell elvégezni a munkát.  Olyan csapatra van tehát szükség, akik mindenre felkészültek és azonnal rendelkezésre állnak.

Aki tehát lakáskiadáson töri a fejét, annak fel kell készülnie a kérdések és a megoldandó helyzetek özönére, ráadásul a nap 24 órájában, hiszen a vendégek a világ számos pontjáról érkeznek, sokszor olyan időzítéssel, ami felborítja a mi hétköznapi rutinunkat. És ha az eltérő rutinnál tartunk, érdemes végiggondolni, hogy számos olyan vendég látogat Budapestre, aki a mienktől nagyon eltérő kultúrából érkezik, éppen ezért teljesen máshogy használja a lakást, mint ahogy mi arra számítanánk. Kevésbé értékeli a dizájnt, a tisztaságot, vagy más rendeltetéssel használja a tárgyakat, mint ahogyan mi azt megszoktuk, vagy elterveztünk. Egy-egy ilyen vendég után nem csak alaposabb takarításra, de néha javításokra is szükség lehet.

A különböző kultúrák, illetve az utazással járó ellazulás más formában is testet ölt, néha túlnyúlik a bérelt lakás keretein, és a szomszédokat, a ház lakóit is zavarja. Ilyenkor viszont szükség van a tulajdonos határozott fellépésére és a házszabályok megkövetelésére, hiszen fontos a jó szomszédi viszony hosszú távú fenntartása.

Kapcsolatfelvétel

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérdésed van, vagy ránk szeretnéd bízni lakásod kiadását, vedd fel velünk a kapcsolatot!