What makes a short stay apartment attractive?

Hatalmas átalakuláson ment keresztül a budapesti lakáspiac: ugrásszerűen nőtt a kiadási célú apartmanok száma, miközben a kínálat igen sokrétű lett, hiszen a klasszikus kislakások mellett megjelentek a modern stílusban, szép design megoldásokkal kialakított, vonzó fényképekkel hirdetett új apartmanok. Amíg 5 éve még elég volt a saját fényképezővel lefotózni a nagyi bútoraival berendezett, több-kevésbé felújított lakást, ma már több száz olyan ingatlan található a fővárosban, amelyek kifejezetten a mai kor modern utazójára vannak szabva.

Felvetődhet a kérdés, hogy ha Budapesten egyre több magas színvonalú, jó szolgáltatásokkal felszerelt hotel várja a külföldi vendégeket, vajon van-e jövője a rövidtávú lakáskiadásnak. A tapasztalataink szerint egy apartman bérlője egészen másra vágyik, mint aki egy hotelben vesz ki szobát. Budapestet a legtöbb turista városlátogatási céllal keresi fel, azzal kapcsolódik ki, hogy mindössze néhány nap alatt számos látványosságot, érdekességet, nevezetességet látogat meg, próbál ki, fedez fel. Az ő számukra az apartman is része az élménynek: extravagáns, máshol nem látható, a saját otthonában, vagy egy hotelben meg nem tapasztalható részletre, kialakításra, különlegességre vágyik. Nem önmagban a stílus az érdekes, a lényeg, hogy a lakás vonzó, izgalmas, ugyanakkor otthonos legyen a hirdetésben megjelenő képeken.

Emellett sokat számít a lokáció, néha akár egy háztömbnyi távolság is képes befolyásolni az apartman versenyképességét. Budapesten a leginkább felkapott ingatlanok a körúton belüli belvárosi lakások, de még ezen belül is nagy különbségek vannak a hely értékét tekintve; vagyis nem ugyanaz a Bajcsy Zsilinszky út, mint az Andrássy út. Nagyon vonzó még a Budai vár és szűk környezete, de más lokációkban is eladhatók azok a lakások, amelyeknek van valami egyedülálló vonzó tulajdonsága. Ilyen lehet például, ha a lakás a Dunára néz, vagy különleges a belsőépítészete (például egy loft lakás), esetleg egy wellness központ van a házban, amit a vendégek szabadon használhatnak.

A bérlők rövidtávon a leggyakrabban a 2 és a 4 személyes apartmanokat keresik, de ezekből is van a legtöbb a piacon. A 6 fős 3 hálószobás lakás nagyon ritka, aki egy ilyen kapacitású, jó minőségű lakással tud belépni a piacra, az jó esélyekkel indulhat.

Aki még nem döntötte el, hogy rövid, vagy hosszú távon szeretné kiadni a lakását, gyakran fordul hozzánk azzal a kérdéssel, hogy vajon ha gyorsan cserélődnek egy lakásban a bérlők, az nem jelenti-e, hogy jobban lelakják, elhasználják az ingatlant. Mi úgy látjuk, hogy nem a rövid, vagy hosszabb távú bérlők hozzáállásában van különbség és nem lehet egyértelműen pálcát törni egyik, vagy másik mód felett. Amit viszont fontos kihangsúlyozni, hogy a rövid távú kiadásnál az alkalmazható védelem, és biztosítékok hatékonyak mind a károkozás megelőzésében, mind az esetleges problémák elhárításánál. Az a tapasztalatunk, hogy megfelelő biztosítékok alkalmazása esetén a turisták kevesebb mint 1%-a tesz kárt a lakásokban, hiszen gyakorlatilag csak esti pihenésre használják. Ennél a kérdésnél nagyon fontos szerepe van az üzemeltetőnek is. Ő az, aki ha észlel valami hibát, azonnal kijavítja, rendszeresen takarítja az ingatlant, égőt cserél, letörli a bőrönd csíkot a falról, visszateszi a kihúzott konnektort a falba, megszünteti a csap csöpögését, vagy légteleníti a fűtés rendszert.

A trendeket figyelve látszik, hogy folyamatosan változik a piac. A szabályozási szigor hozta növekvő transzparencia és a minőségben és az árakban folyó erősödő verseny miatt fokozatosan lemorzsolódnak azok a lakások, amelyek nem érik el a fent leírt a kategóriát. Az elmúlt 3-4 évben egyértelműen megszületett a rövidtávú kiadásra optimalizált lakás kategória a budapesti ingatlan piacon, ami számos fejlesztőnek került az elsődleges fókuszába és mára az egyik legkeresettebb és leg likvidebb ingatlan típussá fejlődött.

A top 7 dolog, amit egy turista megnéz, amikor rövidtávra vesz ki lakást, ezekre figyelj!

  1. A lakásról az interneten elérhető fotók
  2. A városon belüli lokáció
  3. Más turisták véleménye (online értékelések)
  4. Nyáron a légkondicionáló
  5. Emeletes házban a lift
  6. Lehet-e az erkélyen kávét inni
  7. A lakás körfolyosóra, vagy utcára néz

+1 Jó minőségű, vezeték nélküli internet nélkül ne is gondolkodj lakás kiadáson!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Belső Tér - Rövidtávú lakáskiadás