Rövidtávú lakáskiadás – Kezdődik az Airbnb szezon!

Most kezdődik a szezonja az új apartmanok piaci bevezetésének, ha valaki a rövidtávú lakáskiadás mellett dönt, akkor március és május között érdemes elindítania a kiadási folyamatot, ahhoz, hogy a lakás jól teljesítsen a főszezonban.

Egy rövidtávon kiadott lakás indulása mindig nehéz, még akkor is, ha jó helyen van, és szép a kialakítása. Ennek az az oka, hogy amíg egy apartman oldalának nincs forgalma, nincsenek róla értékelések, nem kapcsolódnak hozzá foglalások, hátra sorolódik a keresésekben a foglaló oldalakon (pl. Booking.com vagy Airbnb). Annak ellenére így van ez, hogy az újonnan induló lakásokat némi előnyben részesítik a foglaló oldalak, ám ezt az előnyt csak ideiglenesen élvezhetik, és ha nincs rövid időn belül foglalás, akkor hamar pozíciót veszít az ingatlan. Éppen ezért a kevésbé keresett január-februári hónapokban nem szerencsés a piaci bevezetés, mert akkor általában is kevesebb a városlátogató turista, emiatt gyengébb a kereslet, azaz ellenszélben kell felfuttatni az apartmant.

Budapesten a turisztikai csúcsszezon júliusra és augusztusra esik, picivel gyengébb a május, a június, a szeptember és a december. Közepesen jó a március, az április és az október. A városlátogatás szempontjából a leggyengébb hónapok a november, a január, és a február. Sokan utaznak az ünnepek és a hosszú hétvégék alatt, így például húsvétkor, május elsején, pünkösdkor, augusztus 20-án, karácsonykor és szilveszterkor. Kiugró a foglalások száma nagyobb rendezvények idején is, amik közül évek óta csúcstartó a Sziget Fesztivál.

Tapasztalataink szerint Budapesten egy évben hat jó hónap van, amikor egy erre alkalmas lakás rövidtávú kiadásával a hosszú távú bérbeadásból származó jövedelemnél jóval többet lehet kihozni. Emellett van három átlagos hónap, amikor nincs jelentős különbség a kétféle kiadási mód eredménye között, és van három átlag alatti, amikor előfordulhat, hogy a bérbeadás átlagosan jobban teljesítene, mint a szálláshely üzemeltetés. A gyengébb hónapokat is érdemes bevállalni az átlag feletti hat hónap miatt, annál is inkább, mivel egy kiadott apartman esetében a folyamatos működés értéket jelent.” – hangsúlyozta Csiszér Péter, az Astoria Management ügyvezetője. Hozzátette: „A lakás kialakítását, felszerelését és a szálláshely üzemeltetését üzleti szempontoknak kell vezérelnie és a tevékenységnek mindig a befektetett pénzhez viszonyított hozam maximalizálásáról kell szólnia. Az elsődleges cél az, hogy az apartmanban a lehető legtöbb vendég forduljon meg, évente akár 150-200-an is, és ezáltal jövedelmet termeljen.”

A gyengébb hónapokban különösen nagy jelentősége van a jól átgondolt árazásnak, amiben a professzionális apartman üzemeltetők jelentős sikereket tudnak elérni. Amíg ugyanis a Sziget Fesztivál hetében, vagy szilveszterkor szinte bármilyen áron ki lehet adni a lakást, és nem marad Budapesten üres szálláshely, január-februárban akár 5 eurón is múlhat a foglaltság. Ezekben a hónapokban a hétvégéken akár 1000 apartman is szabadon marad a városban. Ezt a csökkent keresletet az értékesítési stratégiával követni kell, amihez tapasztalat és piacismeret szükséges. A piac folyamatosan változik, emiatt nagyon figyelni kell, hogy a versenytárs apartmanokat milyen kondíciókkal kínálják az egyes időszakokban. Amikor a kínálat sokkal nagyobb, mint a kereslet, elhibázott árazás miatt könnyen be lehet szorulni, és eltelhet akár 1 hónap is, hogy egy apartmant nem tudnak kiadni. Ilyenkor nem csak az ár, hanem egyéb megkülönböztető jegyek is számítanak. Ilyenkor a design-ra, vagy addicionális szolgáltatásokra elköltött pénz sokszorosan megtérülhet, és a lakás foglaltsága jelentősen növelhető. A jó fotók szintén segíthetnek kitűnni a tömegből és azt az érzést kelteni a turistában, hogy éppen azt a lakást szeretné lefoglalni.

Kapcsolatfelvétel

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérdésed van, vagy ránk szeretnéd bízni lakásod kiadását, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Belső tér